Liten guide om bildhantering

Sammanställd av Peter Berkesand

Innehåll

Inledning
Bildupplösning
Skanna bilder
Bilder från digitalkameror
Bildbehandlingsprogram
Några länkar med tips...


Inledning

För att bilder ska bli bra i ditt vetenskapliga arbete krävs att bilden är av hög kvalité. Det betyder att bilden måste vara högupplöst. Det finns tre sätt att ange bildupplösningar:

  1. ppi som betyder pixels per inch är en beteckning som anger upplösningen i en bildskärm.
  2. dpi som betyder dots per inch används för att ange upplösningen i en skrivare.
  3. lpi som betyder lines per inch är ett sätt att beskriva linjetätheten eller upplösningen på t.ex. en diabild.

Det vanligaste är ppi och dpi men här använder vi oss av ppi alltså beteckningen för skärmupplösning. En inch är cirka 2,5 cm.

Go to the Top of the Page

Bildupplösning

En tryckfärdig bild ska alltid vara minst 300 ppi eller högre. Ju högre ppi desto bättre upplösning. Använd aldrig bilder med lägre upplösning och absolut inte bilder från Internet. Bilder från Internet har i allmänhet en låg upplösning på endast 72–75 ppi.
   Att kopiera bilder, diagram och tabeller ur böcker, tidskrifter, tidningar, Internet m.fl. och publicera dem utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren, strider mot upphovsrätten. Se vidare vår sida om upphovsrätt.
    Observera! Om du har många högupplösta bilder i ditt vetenskapliga arbete blir den färdiga pdf-filen stor. Den ska helst inte överstiga tre Megabyte och absolut inte över 10 Megabyte. Om din fil är större än tre Megabyte kan LiU-Tryck hjälpa till att ta ned bildernas storlek i pdf-filen till lämpligt format. De har specialprogram för det ändamålet. Om du i övrigt behöver hjälp med bilder i ditt vetenskapliga arbete tveka inte att kontakta LiU-Tryck. De har både kunskap och utrustning för en utmärkt slutprodukt.

Go to the Top of the Page

Skanna bilder

Skannerns programvara bestämmer oftast kvalitén på bilderna. Se till att originalet är i gott skick. Ett dåligt original resulterar oftast i en dålig bild. När du skannar bilden se gärna till att bilden skannas i större storlek än själva originalet. Det är behändigt i synnerhet om originalbilden är liten. Detta går att ställa in i de flesta programvaror för skanners. En stor bild kan man sedan beskära (nedåt) till önskad storlek. Bilder med för låg upplösning blir aldrig bra i tryck. Bilden blir pixeliserad (se bild 2 nedan). En bild som håller trivialitet, ska vara minst i 300 ppi eller högre. Observera! Om du skannar en bild och sparar den i 72 ppi och sedan ökar upplösningen till 300 ppi kommer bilden att bli pixeliserad. Skanna alltid in bilden i minst 300 ppi eller högre.

Bild 1. Så här ska en bild se ut även i tryckt form. Foto: Peter Berkesand, Alsace, Frankrike 2004.
Bild 2. En bild i fel format blir pixeliserad och ser ut så här.

Go to the Top of the Page

Skanna aldrig bilder från tidningar eller böcker. Då riskerar man att få ett s.k. moirémönster i bilden. Moiré är ett interferensmönster som syns i bilden då man skannar tryckta bilder. Lite förenklat kan man säga att själva mönstret ser ut som om bilden är tryckt på mycket grovt tyg (se bild 3 nedan).


Bild 3. Så här ser en bild med moirémönster ut.
Foto: Peter Berkesand, Björkebergs kyrka, 2004.


Skannade bilder från tidningar och böcker kan bryta mot upphovsrätten. Du kan skriftligen begära att få använda en bild, diagram eller tabell ur en bok, artikel eller broschyr genom att använda blanketten Anhållan om tillstånd.
    Spara de skannade bilderna i något av formaten TIFF, EPS, PSD (Photoshop) eller AI (Illustrator). Spara aldrig bilder i gif- eller jpeg-format, då information kan gå förlorad eftersom informationen i dessa filformat komprimeras.

Go to the Top of the Page

Bilder från digitalkameror

Digitala kameror har blivit både billigare och mycket bättre med åren. Därför är det också vanligare med bilder tagna med en digitalkamera. Man bör vara uppmärksam på om kameran klarar höga bildupplösningar. Tabellen nedan visar vilka maximala bildstorlekar det går att få från olika kameraupplösningar.

Total upplösning
i Megapixel
Bredd x höjd
i pixlar
Mått i cm på bild
med 300 ppi
1 1280 x 960 10,84 x 8,13
2 1600 x 1200 13,55 x 10
3 2050 x 1900 17,34 x 13
4 2250 x 1700 19 x 14
5 2250 x 1900 21 x 16
6 3000 x 2000 23 x 18
8 3500 x 2000 27 x 20
10 3900 x 2600 30 x 23
12 4350 x 2900 36 x 24
16 4929 x 3264 41 x 27

Glöm inte bort att spara bilden i TIFF-, EPS- eller i Photoshop-format och i hög upplösning för bästa kvalité. Använd sedan ett bildbehandlingsprogram för att bearbeta och optimera bilderna i storlek, skärpa, färger o.s.v.

Go to the Top of the Page

Bildbehandlingsprogram

Det finns flera olika programvaror för bildbehandling. En del är dyra andra är gratis. Marknadens bästa och mest professionella är Adobe Photoshop. Detta program är mycket dyrt men det finns billigare alternativ. Adobe har lanserat Photoshop Elements som är en enklare variant av Photoshop. Den finns som demoversion att ladda ned och testa. Med detta program klarar man sig långt och det kostar lite drygt tusen kronor. GIMP är ett utmärkt alternativ till Photoshop. Det var ursprungligen konstruerat för plattformen Linux men finns numera även för Windows och är dessutom gratis. Ett annat alternativ är Paint Shop Pro. Detta program går att ladda ned för test i 30 dagar. Även detta program kostar dryga tusenlappen. XnView är också ett bra alternativ och har de mest grundläggande behoven och finns för alla plattformar och är gratis.
    Observera att du måste ställa in bildupplösningen i bildbehandlingsprogrammet. Se manualen till programmet. Oftast görs detta under kommandot bildstorlek/image size.

Go to the Top of the Page

Några länkar med tips…

...om hur man skannar: http://www.scantips.com/ (på engelska)
...om bildbehandling: http://www.ekdahl.org/kurs/index.html (på svenska)
...om Paint Shop Pro: här finns mängder med sidor, gå in på Google och leta. Skriv ”Paint Shop Pro” (inklusive citattecknen).
...om Photoshop: http://www.algonet.se/~stefwest/pskol/tips.html (på svenska) eller http://www.good-tutorials.com/ (på engelska) för att ta några exempel. Sök på Google för fler exempel.

l>