Teknisk information

Innehåll

Webbläsare
   Mac-användare
   Inloggningen i DiVA från dator med Windows 7...
Filformat
Acrobat Reader
PostScript-läsare
Specialtecken/Nationella tecken


Webbläsare

Se alltid till att ha den senaste versionen av webbläsaren installerad på sin dator. Sidorna visas bäst med en skärmupplösning om 1024 x 768 pixlar eller högre.

Mac-användare

Vårt publiceringssystem DiVA använder sig av Java/javaskript. Webbläsaren Safari i Mac-datorer och Google Chrome tolkar inte skripten korrekt, varför en del fält i webbformulären inte visas. Använd i stället Mozilla FireFox, MSN Internet Explorer eller Opera.

Inloggningen i DiVA från dator med Windows 7 och Internet Explorer 8

Det har visat sig att vissa användare med en dator med Windows 7 och Internet Explorer 8 inte kan logga in i DiVA. Det finns två lösningar på problemet. Pröva dem i den ordning de är listade nedan:

  1. Lägg till diva-portalen https://*.diva-portal.org och http://*.diva-portal.org som en tillförlitlig plats i Internet Explorer. Välj Verktyg => Internetalternativ => Säkerhet => Tillförlitliga platser och lägg sedan till länken ovan.
  2. Välj Verktyg => Internetalternativ och klicka sedan på Ta bort... Klicka ur kryssrutorna så att endast de två rutorna enligt bild nedan är ikryssade.

Internet Explorer, Internetalternativ

Filformat

Pdf- och PostScriptfiler

LiU E-Press använder de mest förekommande filformaten för webbpublicering som t.ex. PostScript, PDF (Portable Document Format) och HTML (Hyper Text Markup Language).

Ljudfiler

LiU E-Press publicerar även ljudfiler i MP3-format och videofiler i MPEG-format, Moving Pictures Expert Group, som är en standard för komprimering av video och stereoljud.
   Du behöver programvara installerad på din dator som kan spela upp MP3- och MPEG4-filer och, naturligtvis, högtalare inkopplade i datorn för att kunna lyssna på ljudfilerna. De flesta operativsystemen har gratis program som kan spela MP3- och MPEG-filer.

Videofiler

På våra sidor förekommer flera olika filformat för presentation av videos: .flv (Flash Video File, Flash player måste vara installerat i datorn, videon spelas upp i separat fönster), .mov (Apple QuickTime Movie måste vara installerat på din dator) och .mpg (MPEG Video File kan spelas upp i Windows Media Player eller Real Player).

Go to the top of the page

Acrobat Reader

PDF (Portable Document Format) är ett format för presentation av dokument så att de behåller sin formatering oberoende vilket operativsystem de är presenterade i. För att läsa ett pdf-dokument på din dator måste du ladda ned Acrobat Reader. Programmet kan laddas ned gratis från Adobes hemsida:

Om din Acrobat Reader har problem att läsa en pdf-fil publicerad på www.ep.liu.se måste du förmodligen uppdatera till en ny version av Acrobat Reader.

PostScript-läsare

För att läsa PostScript-dokument behövs en PostScript-läsare. Det finns flera program beroende på vilket operativsystem som används (i LINUX är läsaren inbyggt i operativsystemet).

GSView för PC
MacGhostView för Mac
Ghostview för UNIX

Special- och Nationella tecken

Texter i html-filer som t.ex. abstract, som visas på www.ep.liu.se innehåller ibland nationella eller speciella tecken som t.ex. grekiska tecken. Grekiska tecken används som tecken i vetenskapliga och tekniska arbeten inom t.ex. matematik (Σ, Ω, π eller μ). Andra tecken som pilar, valutatecken (€, £, $ och ¥) eller accentuerade tecken (á, ç, è, ñ, ô och ü) kan också förekomma (om tecknen innanför parenteserna inte visas korrekt på din dator behöver du förmodligen uppdatera din webbläsare eller/och fler antal tecken genom att ladda ned en utökad teckentabell). Alla tecken på www.ep.liu.se bör visas korrekt av din webbläsare om du har installerat den senaste versionen på din dator.

>