Article | On the Move: ACSIS conference 11-13 June Norrköping; Sweden 2013: I rörelse: ACSIS kulturforskningskonferens 11-13 juni Norrköping; Sverige 2013 | Resandet och rörelsen - om flykt och rastlöshet i några svenska reseskildringar Link�ping University Electronic Press Conference Proceedings
Göm menyn

Resandet och rörelsen - om flykt och rastlöshet i några svenska reseskildringar
Svante Landgraf: Department of Management and Engineering, Quality Technology and Management, Linköping University, Sweden
2014-01-17
ISBN:
978-91-7519-563-6

En resa tar slut när man når målet. Bara den som är i ständig rörelse reser på allvar. Resan innebär inte bara att vistas på en främmande plats; för i stillhet blir varje plats snart välbekant. Den sanna resenären är drabbad av en rastlöshet; en längtan vidare; mot nya och okända mål; som lätt kan ge resan karaktär av flykt. Vad han eller hon flyr från är av mindre betydelse; men det är något välbekant; något i vardagen därhemma eller kanske något i den egna karaktären. I denna artikel undersöker jag hur några författare till reseskildringar under 1990-talet ständigt söker sig vidare; rastlöst; som en slags flykt mot eller från något okänt; och hur detta påverkar deras bild av mötet med det främmande och därmed skildringen av deras utopiska föreställningar. Det är Sven Lindqvist som reser till Sahara och det är Kristian Petris som söker sig mot allt ensligare öar.

Svante Landgraf
Resandet och rörelsen - om flykt och rastlöshet i några svenska reseskildringar

Boye; Karin; Härdarna (Stockholm: Bonniers; 1927).

Lindqvist; Sven; Ökendykarna (Stockholm: Bonniers; 1990).

Lindqvist; Sven; Utrota varenda jävel (Stockholm: Bonniers; 1992).

Petri; Kristian; Den sista ön (Stockholm: Bonnier Alba; 1994).

Svante Landgraf

Responsible for this page: Peter Berkesand