Article | 3:e Utvecklingskonferensen för Sveriges ingenjörsutbildningar; 30 november - 1 december; Campus Norrköping; Linköpings universitet | 3+2 and#8800;5 <em>eller</em> Programmål för ingenjörsutbildningar i ljuset av Bolognareformen

3+2 and#8800;5 eller Programmål för ingenjörsutbildningar i ljuset av Bolognareformen
Anders Rosén: Marina System, Kungliga Tekniska H√∂gskolan, Stockholm Kristina Edström: H√∂gskolepedagogik, Kungliga Tekniska H√∂gskolan, Stockholm Dan Borglund: Flygdynamik, Kungliga Tekniska H√∂gskolan, Stockholm Jakob Kuttenkeuler: Marina System, Kungliga Tekniska H√∂gskolan, Stockholm Stefan Hallström: L√§ttkonstruktioner, Kungliga Tekniska H√∂gskolan, Stockholm Karl Garme: Marina System, Kungliga Tekniska H√∂gskolan, Stockholm
2012-06-26

KTH har infört en ny utbildningsstruktur; som innebär att de två sista åren på civilingenjörsutbildningen utgörs av masterprogram samt att studenterna ska vara behöriga att ta ut en kandidatexamen efter tre års studier. Man kan därmed säga att både kandidat och master ligger inbäddade i den femåriga civilingenjörsutbildningen. Kombinationen av utbildningsprogram; examina och utbildningsmål väcker några principiellt intressanta frågeställningar med långtgående konsekvenser för ingenjörsutbildningen. Vi har analyserat dessa frågeställningar och identifierat att vi står inför ett strategiskt vägval där det nu gäller att långsiktigt slå vakt om ingenjörsutbildningens värde som professionsutbildning. En väl genomförd implementering av den nya utbildningsstrukturen kan förena vetenskaplighet med ingenjörsmässighet och därmed väsentligt stärka ingenjörsutbildningen.

Keywords: Bolognareformen; examensmål; programmål; yrkesutbildning

Anders Rosén, Kristina Edström, Dan Borglund, Jakob Kuttenkeuler, Stefan Hallström, Karl Garme

[1] Utredning om KTHs framtida utbildningsstruktur på grundnivå och avancerad nivå; KTH; Rapport till Universitetsstyrelsen 2008-03-19.

[2] KTH i människans tjänst för morgondagens samhälle; KTH; Utvecklingsplan 2009-2012.

[3] Edstr√∂m; K.; Klas√©n; I.; Hanson; M.; Karlsson; S.; och Malmstr√∂m Jonsson; E. (2009) Strategi f√∂r utveckling av samtliga KTHs ingenj√∂rsutbildningar ‚Äď anpassning och uppdatering av CDIO-modellen; Proceedings fr√•n 2:a Utvecklingskonferensen f√∂r Sveriges ingenj√∂rsutbildningar; Lunds Tekniska h√∂gskola.

[4] H√∂gskolef√∂rordningen (1993:100) ‚Äď Bilaga 2 Masterexamen.

[5] H√∂gskolef√∂rordningen (1993:100) ‚Äď Bilaga 2 Civilingenj√∂rsexamen.

[6] H√∂gskolef√∂rordningen (1993:100) ‚Äď Bilaga 2 Kandidatexamen.

[7] Rosén; A.; Edström; K.; Borglund; D.; Kuttenkeuler; J.; Hallström; S. och Garme; K. (2010) Programmål inom den nya utbildningsstrukturen på KTH; KTH; Rapport 2010-06-24.