Article | NORLIT 2009: Codex and Code; Aesthetics; Language and Politics in an Age of Digital Media; Stockholm; August 6-9; 2009 | Mediernas betydelse för skapandet av tvĂ„ ”deckardrottningars” varumĂ€rken

Sara Kärrholm: Språk- och litteraturcentrum, Lunds universitet, Sweden
2010-04-27

Under det senaste decenniet har en rad kvinnliga författare kommit att bli framgĂ„ngsrika inom den svenska deckargenren. Det vanliga epitetet ”deckardrottning” vittnar om att framgĂ„ngen stĂ„r i relation till en offentlig och medialiserad version av författarskapen; dĂ€r den kvinnliga erfarenheten spelar en betydande roll. Liza Marklund och Camilla LĂ€ckberg Ă€r de tvĂ„ bland dessa författarskap som skapar mest uppmĂ€rksamhet i offentliga sammanhang idag. De har bĂ„da etablerat sina författarskap som ett slags varumĂ€rken; som innefattar lĂ„ngt mer Ă€n enbart deras litterĂ€ra alster. Deras varumĂ€rken skapas framför allt genom olika typer av mediala bil-der och texter; som fungerar som ett slags komplement och ibland korrektiv till deras författarskap. Vad innebĂ€r det att vara en svensk deckardrottning i vĂ„r medialiserade samtid? Finns det nĂ„gon specifik agenda som respektive författare vill uttrycka genom sin anvĂ€ndning av olika medier; och i sĂ„ fall; vilken? Och slutligen: innebĂ€r medialiseringen enbart ett ökat ut-rymme för att utrycka en sĂ„dan agenda eller medför den ocksĂ„ begrĂ€nsningar?

Sara Kärrholm
No references available