Article | NORLIT 2009: Codex and Code; Aesthetics; Language and Politics in an Age of Digital Media; Stockholm; August 6-9; 2009 | Hur ska man lÀsa Eva Dahlgren?: Artisten/författaren som (kon)text

Anna Biström: Helsingfors universitet, doktorand i nordisk litteratur, Sweden
2010-04-27

I denna artikel diskuteras relationen mellan musiktext och textförfattare/artist genom det konkreta exemplet Eva Dahlgren och hennes texter. Jag argumenterar för att artisten – ofta upp-fattad som en ”avsĂ€ndare” till lĂ„ttexten – ocksĂ„ utgör en svĂ„rundviklig; rentav nödvĂ€ndig kontext; i lĂ€sningen av Eva Dahlgrens texter. Samtidigt visar jag hur musiktexten utgör en av de mĂ„nga platser dĂ€r artisten blir till; dĂ€r dennas image skapas; vilket gör oreflekterat biogra-fiska lĂ€sningar problematiska. Musiktexten; exempelvis textens jag; kan i stĂ€llet lĂ€sas pĂ„ olika nivĂ„er. I artikeln diskuterar jag Dahlgrens text till lĂ„ten ”Lai Lai” (1999); samt utgivningen av boken För att röra vid ett hjĂ€rta (2000) som innehĂ„ller huvuddelen av Dahlgrens textproduk-tion. Jag försöker presentera nĂ„gra begrepp och metoder för att nĂ€rma sig; förstĂ„ och tolka en musiktext och dess relation till artisten.

Anna Biström
Hur ska man lÀsa Eva Dahlgren?: Artisten/författaren som (kon)text

Ahonen; Laura 2007. Mediated music makers. Constructing author images in popular music; Finnish Society for Ethnomusicology Publ. 16; Helsingfors. Även tillgĂ€nglig pĂ„ https://oa.doria.fi/browse-author-items?author=Ahonen%2C+Laura.

Biström; Anna 2007. ”Att göra Ă€kthet. Performans och parodi i Eva Dahlgrens rocktexter”; Tidskrift för Litteraturvetenskap 4/2007.

Dahlgren; Eva 1991. En blekt blondins hjÀrta [cd-skiva]; The Record Station.

Dahlgren; Eva 2000. För att röra vid ett hjÀrta. Wahlström & Widstrand: Stockholm.

Dahlgren; Eva 2005. Hur man nÀrmar sig ett trÀd. Piratförlaget: Stockholm.

Dahlgren; Eva 1995. Jag vill se min Àlskade komma frÄn det vilda [cd-skiva]; CBS Records.

Dahlgren; Eva 1999. Lai Lai [cd-skiva]; Anderson Records.

Frith; Simon 1998. Performing Rites. Evaluating Popular Music; Oxford University Press; Oxford / New York.

“Författaren under omförhandling” [infoblad om konferens vid Institutionen för litteratur; idĂ©historia och religion; Göteborg; 11-13 mars 2010.]

Ganetz; Hillevi 1997. Hennes röster. Rocktexter av Turid Lundqvist; Eva Dahlgren och Kajsa Grytt. Stockholm / Stehag.

Hallin; Johanna 2000. ”Skönt att lĂ€sa det sjungna. Men det Ă€r jobbigt ocksĂ„â€; Nerikes Allehanda 14.9.

HĂ€llsten; Annika 1999. “Eva Dahlgren sjunger om sig sjĂ€lv”; Hufvudstadsbladet 25.3. 1999.

Kjellberg; Johan 1999. “Eva Dahlgren ger ut ny skiva”; Vasabladet 2.4. 1999.

indberg; Ulf 1995. Rockens text – Ord; musik och mening; Brutus Östlings Bokförlag Symposium; Stockholm/Stehag.

NielsĂ©n; Tobias 1999. ”Primadonnor. TvĂ„ generationer svensk musikelit Ă„ker pĂ„ SverigeturnĂ©. Eva Dahlgren; 39; möter Robyn; 20”. Expressen 2.7. 1999.

NylĂ©n; Antti 2006. ”Thank God for the Public Image. Morrisseyn subjektiaseman tarkastelua”; Toni Lahtinen & Markku LehtimĂ€ki (red.); Ă„Ă€niĂ€ ÀÀnien takaa. Tulkintoja rock-lyriikasta; Tammerfors.

Rydell; Malena 2000. ”HĂ€r Ă€r avsikten sjĂ€lva problemet” I: Dagens Nyheter 14.9.

Strand; Karin 2003. KÀnsliga bitar. Text- och kontextstudier i sentimental populÀrsÄng. Ord & visor; SkellefteÄ.

”The (Re)birth of the Author: The Construction and Circulation of Authorship in English Culture” [infomejl om konferens i Torino; Italien; 24 28 augusti 2010].

Von Weissenberg; Andreas 1999. “Blekt blondin med stort hjĂ€rta”; Åbo UnderrĂ€ttelser 6.7. 1999.

Anna Biström