Article | NORLIT 2009: Codex and Code; Aesthetics; Language and Politics in an Age of Digital Media; Stockholm; August 6-9; 2009 | VÀrldens fyra hörn: om kartans betydelse för Àventyret och den manliga konstruktionen i svensk barn- och ungdomslitteratur

Magnus Öhrn: Stockholms universitet, Sweden
2010-04-27

Med utgĂ„ngspunkt i Richard Phillips Mapping Men and Empire (1997) studeras konstruk-tionen av den maskulina identiteten i förhĂ„llande till behovet av att utforska; kartlĂ€gga och benĂ€mna vĂ€rlden – Ă€ventyret som en manlig frizon. I pojkböckerna och i de ungdomsböcker som följt i genrens spĂ„r tar sig detta uttryck i kartografiska referenser och intertexter; i platsangivelser och utpekande av geografiska grĂ€nser. NĂ€r de vita flĂ€ckarna blev allt fĂ€rre i början av 1900-talet; fann litteraturen nya ”vĂ€rldar” att upptĂ€cka och kartlĂ€gga; platser dit hjĂ€lten kunde bege sig för att befĂ€sta sin maskulinitet; sĂ„vĂ€l i det klassiska pojkboksĂ€ventyret som i samtidsskildringens storstadsdjungel. Underökningen tar avstamp i pojkhjĂ€ltarnas ambivalenta förhĂ„llande till skolĂ€mnet geografi; bl.a. i Gustaf Bolinders Bland kabyler och rövare (1926). HĂ€refter studeras kampen om kartan i Sigfrid Siwertz MĂ€larpirater (1911) och vidare stadens och förortens vita flĂ€ckar i verk som Harry Kullmans GĂ„rdarnas krig (1959) och Tore Perssons Dödspolare (1994). Studien avslutas med ett par exempel pĂ„ texter som underminerar kartans allmakt och mannens rĂ€tt att upptĂ€cka vĂ€rlden.

Magnus Öhrn
No references available