Article | NORLIT 2009: Codex and Code; Aesthetics; Language and Politics in an Age of Digital Media; Stockholm; August 6-9; 2009 | Mångfald och splittring i Nina Bouraouis Pojkflickan Linköping University Electronic Press Conference Proceedings
Göm menyn

Ann-Sofie Persson: Linköpings universitet, Sweden
2010-04-27

I Pojkflickan (2000) berättar Nina Bouraoui om sin barndom; splittrad mellan Algeriet och Frankrike; geografiskt och kulturellt. Denna studie av hennes självbiografiska skrivande inne-bär en kartläggning av de faktorer som bidrar till mångfald och splittring av jaget. Den post-koloniala situationen och familjekonstellationen (en fransk mor och en algerisk far) är avgörande för konstruktionen av jaget; som har att förhålla sig både till det franska och det algeriska. De förväntningar som ställs på huvudpersonen uttrycker motstridiga kulturella mönster som placerar henne mellan den franska ”petite fille modèle” och en ”garçon manqué” som låter henne undslippa det fängelse som den algeriska kvinnligheten bär med sig. Protagonistens kropp antar olika skepnader beroende på sammanhanget. Hon iscensätter sig både som flicka och pojke och utmanar därmed tanken om en stabil; fixerad genusidentitet. Denna artikel föreslår en läsning av Pojkflickan där tanken om det mångfaldiga och splittrade jaget är ständigt närvarande. Undersökningen berör hur det självbiografiska jaget är konstruerat som mångfaldigt och splittrat på en och samma gång; ur både genus- och etnicitetsperspektiv; samt hur detta påverkar texten som självbiografi.

Ann-Sofie Persson
Mångfald och splittring i Nina Bouraouis Pojkflickan

Agar-Mendousse; Trudy. Violence et créativité de l’écriture algérienne au féminin. Paris: L’Harmatttan; 2006.

Ashley; Kathleen; Leigh Gilmore; and Gerald Peters; eds. Autobiography and Postmodernism. Amherst: The U of Massachusetts P; 1994.

Bhabha; Homi. The Location of Culture. New York: Routledge; 1994.

Bouraoui; Nina. Garçon manqué. Paris: Stock; 2000.

Bouraoui; Nina. Pojkflickan. Trans. Maria Björkman. Stockholm: Elisabeth Grate Bokförlag; 2004.

Butler; Judith. Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity. New York & Lon-don: Routledge; 1990/ 1999.

Gilmore; Leigh. Autobiographics: A Feminist Theory of Women’s Self-Representation. Ithaca & London: Cornell UP; 1994.

Lejeune; Philippe. Le pacte autobiographique. Paris: Seuil; 1975.

Lionnet; Françoise. Postcolonial Representations: Women; Literature; Identity. Ithaca & Lon-don: Cornell UP; 1995.

Stanford Friedman; Susan. “Women’s Autobiographical Selves. Theory and Practice” in The Private Self: Theory and Practice of Women’s Autobiographical Writings; Benstock; Shari (ed.). Chapel Hill: The U of North Carolina P; 1988.

Ann-Sofie Persson

Responsible for this page: Peter Berkesand