Article | Kultur~Natur: Konferens för kulturstudier i Sverige; Conference in Sweden 15–17 June 2009 | Glidningar och förgivettaganden: NĂ„gra noteringar om aktuell och passerad kulturpolitisk diskurs

Glidningar och förgivettaganden: NÄgra noteringar om aktuell och passerad kulturpolitisk diskurs
Anders Frenander: Centrum för kulturpolitisk forskning, Biblioteks- och informationsvetenskap, Högskolan i Borås, Sweden
2009-10-26

Var grÀnserna gÄr för det kulturbegrepp som man opererar med inom kulturpolitiken Àr notoriskt svÄrt att svara pÄ. Det beror i hög grad pÄ vilket sammanhanget Àr. En grÀns som man tycker borde vara enkel att klarlÀgga Àr den mellan kultur och natur. Inte desto mindre har det i diskursen kring kulturpolitiken med jÀmna mellanrum hÀvdats överlappningar och kopplingar.

I det vĂ„ren 2009 överlĂ€mnade betĂ€nkandet frĂ„n kulturutredningen sker detta Ă„terigen. Utredningen föreslĂ„r att kulturpolitiken bör bli vad man kallar en ”aspektpolitik”. Det innebĂ€r att kulturen ska tolkas som ett brett begrepp; att kultur inte ska ses som en sĂ€rskild sektor i samhĂ€llet; utan att kultur(frĂ„gor) ska integreras i andra samhĂ€llssektorers verksamhet. En sĂ„dan sektor som pekas ut Ă€r miljöpolitiken. Kultur och miljö hĂ€nger ihop; menar man.

Möjligen kunde man tro att den intensifierade diskussionen om klimathot; vĂ€xthuseffekter och miljöförstöringen under de senaste decennierna var orsaken till detta synsĂ€tt. Men det Ă€r ingalunda nytt. Redan i diskussionen under 1950-talet fanns sĂ„dana förestĂ€llningar. Genom nĂ€rlĂ€sning av nĂ„gra relevanta texter frĂ„n denna tid och framĂ„t granskas vilka förestĂ€llningar om ”kultur”; ”natur” och ”miljĂ¶â€ som förekommit och hur kopplingen mellan dem artikulerats i olika skeenden.

Anders Frenander

Beckman; Svante & Sten MÄnsson (red) (2008). KulturSverige 2009. Problemanalys och kulturstatistik. Sörlins förlag; Linköping.

Frenander; Anders (1999). Debattens vÄgor. Arachne; Göteborg.

Frenander; Anders (2005). Kulturen som kulturpolitikens stora problem. Gidlunds förlag; He-demora.

Frenander; Anders (2008). ”Kulturpolitikens lĂ„nga vĂ„g” i Svante Beckman & Sten MĂ„nsson (red) KulturSverige 2009. Problemanalys och kulturstatistik.

Hadenius; Stig (2003). Modern svensk politisk historia: konflikt och samförstÄnd. 6. [rev. och aktualiserade] uppl. Hjalmarson & Högberg; Stockholm.

Hansson Per Albin (1935). Demokrati: tal och uppsatser. 2. uppl. Tidens förlag; Stockholm.

Hobsbawm; Eric (1997). Ytterligheternas tidsÄlder: det korta 1900-talet: 1914-1991. Rabén Prisma; Stockholm.

MĂ€nniskan och nutiden (1952). Socialdemokratiska partistyrelsen; Stockholm.

Norborg; Lars-Arne (1995). Sveriges historia under 1800- och 1900-talen: svensk samhÀlls-utveckling 1809-1996. 4. uppl. Almqvist & Wiksell; Stockholm.

SOU 2009:16 Kulturutredningen; 3 vol. Fritzes förlag; Stockholm..

Sundgren; Per (2007). Kulturen och arbetarrörelsen. Carlssons förlag; Stockholm.

Vestheim; Geir (1999). ”Ideologi og folkebibliotekpolitikk – eit demokratispĂžrsmĂ„l”. SOU 199:129 Demokratins estetik. Fakta info direkt; Stockholm.

VĂ„rheim; Andreas; Ragnar Audunson & Svanhild AabĂž (2008). ”Folkebibliotekens bidrag til sosial integrasjon: ForelĂžpige funn fra PLACE-prosjektet”. Nordisk Kulturpolitisk Tidskrift 1/2008 ss. 8-27.

Anders Frenander