Article | Kultur~Natur: Konferens för kulturstudier i Sverige; Conference in Sweden 15–17 June 2009 | NĂ€r hunden sjĂ€lv fĂ„r vĂ€lja: om hunden i konsumtionssamhĂ€llet frĂ„n 1950 till 2000-talets början

NÀr hunden sjÀlv fÄr vÀlja: om hunden i konsumtionssamhÀllet frÄn 1950 till 2000-talets början
Sarah Vinterlycka: Institutionen för studier av samhÀllsutveckling och kultur, Linköpings universitet, Sweden
2009-10-26

De senaste Ă„ren har hundar blivit allt mer synliga i det svenska samhĂ€llet. Detta mĂ€rks inte minst i media dĂ„ det kommit flera nya mĂ„nadsmagasin och visats en mĂ€ngd TV-program rörande hundar. Dessutom har hundcafĂ©er; hundsalonger och butiker med diverse tillbehör och accessoarer för vĂ„ra fyrfota vĂ€nner dykt upp pĂ„ flera hĂ„ll; för att nĂ€mna nĂ„gra exempel. Detta paper handlar om hur hundĂ€gandet formuleras som en arena i konsumtionssamhĂ€llet genom att behov hos hundar och hundĂ€gare konstrueras. Detta studeras utifrĂ„n exemplet mat med utgĂ„ngspunkt i hur idĂ©er kring hundmat har uttryckts i reklam och redaktionellt material i hundtidskrifter frĂ„n 1950-talet fram till idag. Genom att följa hundmatens utveckling frĂ„n matrester; till etableringen av sĂ€rskild hundmat och vidare till en differentiering efter hundars egenskaper för att slutligen hamna i individuellt anpassade dieter och kosthĂ„llningar som ”functional food”; vegetarisk mat och ursprunglig föda; kan man se man hur synen pĂ„ hunden som subjekt och konsument vĂ€xer fram.

Sarah Vinterlycka
No references available