Article | Kultur~Natur: Konferens för kulturstudier i Sverige; Conference in Sweden 15–17 June 2009 | Parkour: en posthumanistisk idrott?

Kalle Jonasson: Malmö Högskola, Sweden
2009-10-26

Detta paper belyser kultur~natur-temat ur ett idrottsfilosofiskt och idrottssociologiskt perspektiv. Texten behandlar det; för att vara en idrottsliknande verksamhet; relativt nyligen uppkomna kroppsliga och rörelseorienterade uttrycket Parkour – the Art of Movement. Parkour gĂ„r ut pĂ„ att sĂ„ snabbt och effektivt som möjligt förflytta sig genom i stort sett vilka miljöer som helst - företrĂ€desvis; om Ă€n inte uteslutande; i offentliga utomhusmiljöer. Detta; att den gĂ„r att utöva pĂ„ platser som tillhör de bĂ„da förment motsatta polerna kultur och natur; skiljer ut Parkour frĂ„n de flesta andra idrotter; bĂ„de moderna och postindustriella sĂ„dana. ProblemomrĂ„det förstĂ„s med Johan Huizingas och Roger Caillois ”klassiska” lek- och spelteorier; enligt vilka ett kollektiv springer ur sina lekar och/eller att de senare tyder pĂ„ (samt reproducerar) det förra. FrĂ€mst diskuteras Parkour utifrĂ„n antro-pologen och vetenskapssociologen Bruno Latours teorier om ”den moderna över-enskommelsen”; vars nitiska uppdelning av vĂ€rlden i natur och kultur kommit att representera motsatsen till hĂ„llbar utveckling. Att förneka dessa polers isĂ€rhĂ„llning för vetenskapen kan ses som; vad Latour har uttryckt som; en ”amodern” strĂ€van. Detta ansprĂ„k kan ocksĂ„ kallas posthumanistiskt. Om ett samhĂ€lle tyder pĂ„; springer ur eller reproduceras av sina idrotter; spel och lekar; bör följaktligen de moderna idrotterna granskas noggrant. EssĂ€n syftar till att diskutera idrott med Latours ”amoderna” begrepp och undersöker Parkour som en möjlig amodern idrott.

Kalle Jonasson
Parkour: en posthumanistisk idrott?

Atkinson; Michael (2009). Parkour; Anarcho-Environmenatlism; and Poeisis. Journal of Sport & Social Issues; 33(2); 169–194.

Bauman; Zygmunt (1991). Modernity and Ambivalence. Cambridge: Polity Press.

Borden; Iain (2001). Skateboarding; Space and the city. Oxford: Berg.

BĂ€ckström; Åsa (2004). SpĂ„r – Om brĂ€dsportkultur; informella lĂ€rprocesser och identitet. LHS förlag.

Caillois; Roger (1958/2001). Man; Play and Games. Urbana; Illinois : University of Illinois Press.

Deleuze; Gilles & Guattari; FĂ©lix 1987 (1980). A Thousand Plateaus – Capitalism and Schizophrenia. University of Minnesota Press.

Danielsson; Kalle (2005). E-sport: rörelse utan rörelse. (C-uppsats i idrottsvetenskap.)
(http://www.idrottsforum.org/articles/danielsson/danielsson051214.html)

Maria Daskalaki; Alexandra Stara; Miguel Imas; (2008). The ’Parkour Organisation’: inhabi-tation of corporate spaces. Culture and Organization; 14(1);. 49–64.

Day; Andrew (2003) An Introduction to Parkour.www.kiell.com/parkour_research_paper.pdf

Dunning; Eric (1999). Sport Matters: Sociological studies of sport; violence and civilization. Routledge.

Elias; Norbert (1978). The civilizing process: the history of manners. Oxford: Blackwell.

Elias; Norbert & Dunning; Eric (1986). FrÄn riddarspel till fotbollscup: sport i sociologisk belysning. Stockholm: Atlantis.

Giulianotti Richard (1999). Football – A Sociology of the Global Game. Cornwall: Polity press/Blackwell publishers ltd.

Guttmann; Allen (2004). Sports – The First Five Millennia. University of Massachusetts Press.

Guttmann; Allen (1978). From Ritual to Record – The Nature of Modern Sports. Columbia University Press.

Geertz; Clifford (1973). The interpretation of cultures: selected essays. New York: Basic Books.

Haraway; Donna (2008). When Species Meet. University of Minnesota Press.

Huizinga; Johan (1945/1998). Homo ludens - a study of the play-element in culture. London: Routledge.

Johnsson; Mats (2009). Parkour – livsstil eller modern urban idrottslig aktivitet? D-uppsats i idrottssvetenskap.

ttp://www.idrottsforum.org/articles/johnsson/johnsson090606.html)

Jonasson; Kalle (2009). Klungan – Om rastfotboll; rum och genus. Malmö Högskola (Opubli-cerad licentiatuppsats).

Latour; Bruno (1999). Pandora’s Hope – Essays on the Reality of Science Studies. Cam-bridge; Massachusetts/ London: Harvard University press.

Latour; Bruno (1998). Artefaktens Äterkomst. Stockholm: Nerénius & Santérius förlag.

Latour; Bruno (1993). We have never been Modern. Harvard University Press.

Liedman; Sven-Eric (1997). I skuggan av framtiden – modernitetens idĂ©historia. Stockholm: Albert Bonniers Förlag.

Murdoch; John (2005). Post-structuralist Geography: A Guide to Relational Space. Sage Pub-lications; Incorporated.

MörtenbÀck; Peter (2005). Free Running and the Hugged City. Cambridge; Massachusetts: Massachusetts Institute of Technology; Dept. of Architecture; vol. 30 (s. 88-93). TillgÀng-lig den 090910 frÄn: http://ia331428.us.archive.org/2/items/thresholds302005mass/thresholds302005mass.pdf

Parkour; http://www.youtube.com/watch?v=jquXcwooV6A&feature=fvw

Serres; Michel & Latour; Bruno (1995). Conversations on Science; Culture and Time; Michi-gan: The University of Michigan Press.

Ten Bos; RenĂ© (2005) On the Possibility of Formless Life. Ephemera 5(1); 26–44.

Thiborg; Jesper (kommande). Att göra sport – om eSportens organisation; styrning och fram-vĂ€xt. (licentatiuppsats i idrottsvetenskap).

Wheaton; Belinda (red.) (2004). Understanding Lifestyle Sports – identity; consumption and difference. London: Routledge.

Zizek; Slavoj (2001). From Western Marxism to Western Buddhism. Cabinet Magazine Online; Issue 2. TillgÀnglig 090908 frÄn: http://www.tuked.org.tr/ED DOCS/ED58A_Social_Theory%20_and_Education_Summer_2009/Days_15_16_17_18/Zizek2001FromWesternMarxismtoWesternBuddhismCabinetMagazi Zizek; Slavoj (2004). Organs without bodies: Deleuze and consequences. New York : Rout-ledge.

Kalle Jonasson