Article | Kultur~Natur: Konferens för kulturstudier i Sverige; Conference in Sweden 15–17 June 2009 | ”By; landskap; kraftverk”: kĂ€rnkraftens poetik

”By; landskap; kraftverk”: kĂ€rnkraftens poetik
Fredrik Krohn Andersson: Konstvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet, Sweden
2009-10-26

Under 1950-talets mest euforiska kĂ€rnkraftsoptimism bar den nya kraftkĂ€llan pĂ„ ett löfte om ett definitivt överskridande och behĂ€rskande av naturen. ”Under Ă„rhundraden har mĂ€nniskan smugit omkring; rĂ€dd för kylan; mörkret; hungern och vilddjuren”; framhĂ€vde Tage Erlander 1955 och stĂ€llde mot detta möjligheten att; genom kĂ€rnkraften; skaffa sig ett ”herravĂ€lde över naturens krafter”. Syftet med detta paper Ă€r att utifrĂ„n en narrationsmodell hĂ€mtad frĂ„n sociologen Margaret R. Somers lyfta fram hur det konkreta realiserandet av kĂ€rnkraften – byggandet av kĂ€rnkraftverken – mellan 1965 och 1973 formuleras i berĂ€ttelser. I dessa utgör natur; landskap; kulturmiljö och plats centrala komponenter; och möjliggör som i Gustav VI Adolfs tal vid invigningen av Oskarshamnsverket en sammanlĂ€nkning av exempelvis modernitet; traditionalitet och nation. Jag vill genom en jĂ€mförelse med en internationell kontext visa att den svenska konceptualiseringen av byggandet Ă€r pĂ„tagligt tömd pĂ„ den utopiska energi som i ett flertal andra lĂ€nder omsĂ€tts i arkitektoniska visioner orienterade mot framtiden. UtifrĂ„n kĂ€rnkraftsbestĂ€llarnas informationsmaterial; filmer; invigningstal; kulturhistoriska undersökningar etc. skall jag diskutera varifrĂ„n berĂ€ttelserna formuleras; vilka resurser som tas i ansprĂ„k och vilka kollektiva identitetspositioner som möjliggörs genom dessa narrationer.

Fredrik Krohn Andersson
No references available