Article | Inter: A European Cultural Studies : Conference in Sweden 11-13 June 2007 | Romanens arkiv; arkivets roman: En lÀsning av Magnus Dahlströms Hem

Romanens arkiv; arkivets roman: En lÀsning av Magnus Dahlströms Hem
Kristina Hermansson: Litteraturvetenskapliga institutionen, Göteborgs Universitet, Sweden
2007-11-27

Under senare tid har intresset för dokumentation och kategorisering ökat inom sÄvÀl humanvetenskap och kulturstudier som fiktion. Arkivet utgör hÀr ett centralt omrÄde; dÀr frÄgor om vetande; makt och subjektivitet sammanstrÄlar. Begreppet lÀmpar sig dÀrför vÀl som ett analytiskt redskap för viss litteratur. I denna artikel prövas en lÀsning av Magnus Dahlströms Hem ur arkivperspektiv. Romanen utkom 1996 och skildrar en havererande undersökning genom socialsekreteraren Ingas perspektiv. Hon kopplas in i fallet efter att en 10-Ärig flicka har hittats död under oklara omstÀndigheter. Tre andra barn tros vara inblandade och Ingas uppgift Àr att besöka deras familjer för att samla information som kan lösa gÄtan. Men hennes förment objektiva position som myndighetsrepresentant ger gradvis vika för ett vÀxande tvivel. Fokus förskjuts frÄn frÄgan om vad som hÀnt för att riktas mot varseblivningens och vetandets premisser. I min lÀsning riktas ljuset pÄ just hur detta vetande produceras och ordnas. Begreppet arkiv anvÀnds i abstrakt mening; som beteckning för en princip eller logik snarare Àn en samling dokument eller institution. De teoretiska utgÄngspunkterna Àr förankrade i Michel Foucaults och Jacques Derridas respektive tankegÄngar om arkiv i denna vidare bemÀrkelse.

Kristina Hermansson
Romanens arkiv; arkivets roman: En lÀsning av Magnus Dahlströms Hem

Bak; Krzysztof: ”Kosmos Ă„terupprĂ€ttat. Sex lĂ€sningar av Magnus Dahlströms prosa; TFL; 1992 22:4; s. 3-20.

Dahström; Magnus (1986): Papperskorg; Stockholm: Bonnier Alba.

Dahström; Magnus (1987): Fyr; Stockholm: Bonnier Alba.

Dahlström; Magnus (1996): Hem; Stockholm: Bonnier Alba.

Derrida; Jacques (1996): Archive Fever. A Freudian Impression; Chicago: University of Chicago.

Foucault; Michel (1970): The Order of Things. An Archeology of the Human Sciences; London & New York: Tavistock/Routledge.

Foucault; Michel (2002): Vetandets arkeologi; Lund: Arkiv förlag.

Kristeva; Julia (1990): Stabat Mater och andra texter i urval av Ebba Witt Brattström; Stockholm: Natur och kultur.

Kristina Hermansson