Article | Kulturstudier i Sverige. Nationell forskarkonferens | ”DĂ„ gick jag in i vĂ€ggen ”: Om utbrĂ€ndhet och arbetsskada som en moralisk kamp

Gunilla Petersson: Institutionen för beteendevetenskap, avd för sociologi, Linköpings universitet, Sweden

UttrÀdet frÄn arbetsmarknaden Àr en avgörande hÀndelse i mÀnniskors liv; och kanske i synnerhet om detta sker i förtid och man sjÀlv anser att det Àr arbetet som bÀr skulden. Detta bidrag handlar om personer som drabbats av utbrÀndhet och som har anmÀlt denna som arbetsskada. Det Àr en analys av skriftliga inlagor till beslutande myndigheter i 48 arbetsskadeÀrenden med psykosocialt betingade skador.

Syftet Àr att belysa anmÀlarnas position som klienter i förhÄllande till arbetsskadeförsÀkringen och i en förlÀngning ocksÄ den position de intar som klienter och medborgare i relation till vÀlfÀrdsstaten. Diskussionen koncentreras kring tre frÄgor: Hur anmÀlarna framstÀller skadans uppkomst och dess relation till arbetet; hur anmÀlarnas strÀvanden att fÄ sin skada godkÀnd som en arbetsskada tar formen av en moralisk kamp och slutligen hur anmÀlarnas argumentation i överklaganden och liknande skrivelser ger uttryck för olika visioner av vad försÀkringen Àr till för och dÀrmed ocksÄ för vad som Àr statens ansvar i relation till den enskilde som medborgare.

Gunilla Petersson

Baker; Tom (2002) Risk; Insurance; and the Social Construction of Responsibility. I: Baker; T. & J. Simon (eds) Embracing Risk . The Changing Culture of Insurance and Responsi-bility. Chicago: University of Chicago Press.

BĂŒlow; Pia (2003) Making sense of contested illness. Talk and narratives about chronic fa-tigue. Linköping Studies in Arts and Science: Linköping.

Frank; Arthur W. (1995) The Wounded Storyteller. Body; Illness; and Ethics. Chicago: The University of Chicago Press.

Greco; Monica (1993) Psykosomatiska subjektet och ”plikten att vara frisk”: personligt handlande i medicinsk rationalitet. I: Hultqvist; K. & K.

etersson (Red); (1995) Foucault. Namnet pÄ en modern vetenskaplig och filosofisk praktik. Stockholm: HLS Förlag.

Greco; Monica (1998) Illness as a Work of Thought. A Foucauldian Perspective on Psycho-somatics. London: Routledge.

Hall; Christopher (1997) Social Work as Narrative. Storytelling an persuation in proffessional texts. Ashgate: Aldershot.

Hurwitz; Brian (2004) The temporal construction of medical narratives. I: Hurwitz; B. Green-halag; T. & V. Skultans (Eds) Narrative Research in Health and Illness. Malden: MA: Blackwell Publishing.

HydĂ©n; Lars-Christer (1995) Det sociala misslyckandet som berĂ€ttelse. Att Ă„terstĂ€lla den mo-raliska ordningen. Socialvetenskaplig tidskrift; 2; s 194–207.

Hydén; Lars-Christer & Margaretha Hydén (1997) Inledning. I: Hydén; L-C & M- Hydén (Red) Att studera berÀttelser. SamhÀllsvetenskapliga och medicinska perspektiv. Stock-holm: Liber.

Mills; C Wright (1940) Situated Actions and Vocabularies of Motive. I: M. Shapiro (Ed) (1984) Language and Politics. Oxford: Blackwell.

Petersson; Gunilla (1995) ArbetsskadeförsÀkring. Politik; byrÄkrati och expertis. Linköping Studies in Arts and Science: Linköping.

Gunilla Petersson