Article | Kulturstudier i Sverige. Nationell forskarkonferens | PÄ vift i den europeiska Orienten: Om svenska resenÀrers skildringar av Balkan

PÄ vift i den europeiska Orienten: Om svenska resenÀrers skildringar av Balkan
Sonja Miladinovic: Institutionen för slaviska språk, Göteborgs universitet, Sweden

1800-talets början sĂ„g en utformning av myten om Balkan som ett frĂ€mmande och exotiskt omrĂ„de som Europa inte upplever som en del av det egna kulturella arvet. Ordet Balkan fick betydelser utanför den geografiska sfĂ€ren. I dag finns det tvĂ„ Balkan: det ena Ă€r en geografisk plats; en halvö i Sydosteuropa. Det andra Balkan Ă€r en del av Europas imaginĂ€ra geografi; en mental bild av ett Europa uppdelat i binĂ€ra och hierarkiska poler. Detta andra Balkan inbegriper en rad stereotyper som skapats och formats i vĂ€stvĂ€rldens skönlitteratur och reseskild-ringar. GenomgĂ„ende för dessa verk Ă€r att Balkan skildras som den Andre i förhĂ„llande till VĂ€st. Balkanbilden har mĂ„nga beröringspunkter med den bild av Orienten som Edward Said skildrat i sin numera klassiska undersökning Orientalism (New York 1978). Även hĂ€r Ă€r myten om Balkan snarast vĂ€stvĂ€rldens egen konstruktion; det handlar om den dominanta kultu-rens behov av en dialog med sig sjĂ€lv; av att definiera sig sjĂ€lv genom sin motbild.

Även svenska resenĂ€rer har under sina resor pĂ„ Balkanhalvön varit pĂ„verkade av men ocksĂ„ bidragit till Balkanmyten. I mitt arbete undersöker jag ett antal representativa svenska reseskildringar av Balkan för att se hur de förhĂ„ller sig till detta mytiska Balkan.

Keywords: Balkan; reseskildringar; balkanism

Sonja Miladinovic
PÄ vift i den europeiska Orienten: Om svenska resenÀrers skildringar av Balkan

Alsterdal; Alvar: Resa i Öst och VĂ€st; Malmö 1960.

Bassnett; Susan: Comparative Literature. A Critical Introduction; Oxford – Cambridge; Massachusetts 1993.

Bergman; Klas: Tredje bordet frĂ„n höger – över grĂ€nser i Östeuropa; Helsingborg 1981.

Börge; Göran: In i RumÀnien. En annorlunda reseskildring; Kristianstad 1973.

Ehrenpreis; Marcus: Österlandets sjĂ€l. Upplevelser och tankar; Stockholm 1926.

Fortis; Alberto: Bref om Morlackerna; Göteborg 1792.

Fleming; K.E.: “Orientalism; the Balkans and Balkan Historiography”; American Historical Review; October 2000; s. 1218–1233.

Fortis; Alberto: Viaggio in Dalmazia; Del I; (Venedig 1774); MĂŒnchen 1974.

Goldsworthy; Vesna: Inventing Ruritania. The imperialism of the imagination; New Haven 1998.

Hellstam; Dagmar: StrövtÄg i det forna Jugoslavien; Lund 1998.

Jensen; Alfred: Kors och halfmÄne. Reseskisser frÄn den europeiska orienten; Stockholm 1911.

Jensen; Alfred: Slaverna och vĂ€rldskriget. Reseminnen och intryck frĂ„n Karpaterna till Balkan 1915–16; Stockholm 1916.

Kabbani; Rana: Europe’s Myths of Orient; Bloomington 1986.

Kaplan; Robert: Balkan Ghosts. A Journey Through History; New York 1994.

Mörne; HÄkan: Vackra; vilda Balkan!; Helsingfors 1935.

Runeberg; Johan Ludvig: Samlade skrifter; band 3: ”Större episka dikter”; Stockholm 1870.

Said; Edward W: Orientalism; New York 1978.

Sandgren; Gustav: Sköna landet Annorlunda. Resor i Jugoslavien; Stockholm 1961.

Schildt Göran: Dianas ö; SödertÀlje 1977.

Sommelius; Sören: Mot kriget; Stockholm 1994.

Sommelius; Torgny: Jugoslavien u.p.a; Stockholm 1955.

Tikkanen; Henrik: Med bil och barn i Jugoslavien; Helsingfors 1961.

Todorova; Maria: Imagining the Balkans; New York Oxford 1997.

Wolff; Larry: Inventing Eastern Europe. The Map of Civilization on the Mind of the Enlightenment; s. Stanford 1994.

Sonja Miladinovic