Article | Kulturstudier i Sverige. Nationell forskarkonferens | I Andréexpeditionens spÄr: visuell kultur och resande

Tyrone Martinsson: Högskolan i Skövde, Sweden

”(Our) stone-age ancestors and their descendants down until the dawn of modern times moved back the rim of terra incognita bit by bit; their known world was only a pool of light in the midst of a shadow – limitless; for all that was definitely understood and proved. Voyages into this shadow became a favourite theme for poets and storytellers.” (John K. Wright)

De vita ytorna pĂ„ vĂ€rldskartan Ă€r sedan lĂ€nge borta. Det terra incognita som geografen John K Wright talar om i inledningscitatet finns inte lĂ€ngre. Intresset för vildmarken och Ă€ventyr i svĂ„rtillgĂ€ngliga omrĂ„den Ă€r dock populĂ€rt. Vilket inte minst kan konstateras genom intresset för de relativt dyra resorna runt Svalbard som Ă€r grunden för den hĂ€r presentationen. Professionella Ă€ventyrare söker alltmer extrema former för att rekonstruera historiska upptĂ€cktsfĂ€rder. Reseskildringar som genre har en lĂ„ng tradition och utvecklades under 1800-talet i takt med visuella teknologier. Historisk mediering har blivit en lukrativ verksamhet. Kombinationen Ă€ventyrliga och dramatiska historiska expeditioner och reseskildringar och visuell mediering skapar en intressant plattform för den historiska Ă€ventyrsturismen. Dagens avancerade logistiska möjligheter gör att vi kan nĂ„ alltmer extrema platser med allt mindre anstrĂ€ngning och mycket liten riskfaktor. Vi kan nĂ„ grĂ€nsen till det vilda och otĂ€mjda och vi kan fĂ„ betrĂ€da grĂ€nslandet till en kostnad av i medeltal 20 000 – 30 000 kronor om vi vĂ€ljer Svalbard eller Grönland. Vill man till Antarktis eller till de mer otillgĂ€ngliga delarna av Arktis som till exempel Franz Josefs Land ligger kostnaden kring 60 000 kronor och uppĂ„t. Att besöka vildmarker Ă€r överlag dyrt men intresset Ă€r Ă€ndĂ„ stort. Varför reser man? Vari bestĂ„r populariteten?” Den hĂ€r presentationen försöker inte ge empiriska svar pĂ„ frĂ„gorna utan Ă€r en outline av work in progress som intresserar sig för populĂ€rvetenskapliga historiska framstĂ€llningar och skildringar av mötet med polaromrĂ„denas vildmark och dess kopplingar och tĂ€nkbara influenser pĂ„ dagens Ă€ventyrsturism. Det Ă€r en presentation som delvis sprungit ur arbete inom det av vetenskapshistorikern Dr Urban WrĂ„kberg ledda Svenskt Program för Kulturvetenskaplig Polarforskning och ett samarbete med geografen och turismforskaren Dr Chris Wilbert vid Anglia Polytechnic University i England. En del av materialet bygger pĂ„ en liten fĂ€ltstudie som genomfördes 2001 pĂ„ Svalbard.

Tyrone Martinsson
I Andréexpeditionens spÄr: visuell kultur och resande

Bravo; Michael & Sörlin; Sverker (eds.) (2002); Narrating the Arctic: Collective Memory; Science and the Nordic Nations; 1800–1940; (Massachusets).

Cherry-Garrard; Apsley (1922); The Worst Journey in the World; Antarctic 1910–1913; (Lon-don); Knoepfelmacher; U. C. & Tennyson; G. (eds.); (1977); Nature and the Victorian Imagination; (London).

Lennon; John & Foley; Malcolm (2000); Dark Tourism: The Attraction of Death and Disaster; (London).

Wright; John K. (1966); Human Nature in Geography; Fourteen Papers 1925–1965; (Cam-bridge);

Tidskrifter

TvÀrsnitt 3/04.

Geographical; Januari 2003 Vol. 73 no. 1.

www.atlantoar.se/ 2005-08-29.

www.polar-quest.se 2005-08-29.