Article | Kulturstudier i Sverige. Nationell forskarkonferens | VÀgen tillbaka: Erfarenheter av mord och dödsstraff

VÀgen tillbaka: Erfarenheter av mord och dödsstraff
Lars Bagborg: Institutionen för kulutrantropologi och etnologi, Uppsala universitet, Sweden

Ett mord pÄ en nÀra anhörig slÄr livet i spillror. I intervjuer med anhöriga till bÄde mordoffer och dödsdömda beskrivs upplevelser av overklighet; maktlöshet och ensamhet. Overklighet för att de hÀndelser som drabbar en inte kan sÀttas in i ett meningsfullt sammanhang. Maktlöshet eftersom det som hÀnt inte kan göras ogjort. Ensamhet eftersom man kÀnner att man inte kan kommunicera och dela sina upplevelser med andra. MÄnga anhöriga till mordoffer och dödsdömda Äterfinner ett sammanhang genom att engagera sig i anhörigorganisationer. I min presentation tolkar jag verksamheten i dessa organisationer som förhandlingar av individuella upplevelser och kulturellt konstruerade betydelser. I anhörigorganisationer Äterskapas ett meningsfullt sammanhang genom att individens upplevelser fogas in i ett gemensamt berÀttelserum. Mening och handling ersÀtter tomhet och maktlöshet. Meningsskapandet i dessa organisationer sker emellertid inte i ett samhÀlleligt vakuum. Oavsett om organisationen stödjer anhöriga till mordoffer eller dödsdömda har de att förhÄlla sig till och förhandla vissa kulturellt konstruerade begrepp som offer; förövare; ansvar; hÀmnd och rÀttvisa. Jag diskuterar hur individer och organisationer söker forma sina berÀttelser sÄ att deras upplevelser skall kunna erkÀnnas som giltiga i det offentliga samtalet. Artikeln bygger pÄ min pÄgÄende forskning om dödsstraff och försoning i Texas; finansierat av VetenskapsrÄdet. Empirin utgörs frÀmst av intervjuer med anhöriga till mordoffer; anhöriga till dödsdömda; dödsdömda; Äklagare; advokater samt de som jobbar i avrÀttningskammaren.

Lars Bagborg
VÀgen tillbaka: Erfarenheter av mord och dödsstraff

Abney; D. 2001. The Breath of Spring; i Waking to Tears. Losing a loved one to violence. Red. T. B. Nelson. New York: Writers Club Press.

Anderson; K. 2005. Crime in Texas. Your Complete Guide to the Criminal Justice System. Austin: The University of Texas Press.

Arendt; H. 1994. Essays in Understanding. 1930–1954. Formation; Exile and Totalitarianism. New York: Schocken Books.

Brueggemann; 1986. Hopeful Imagination. Prophetic Voices in Exile. Fortress Press.

Christie; N. 2001. Det idealiska offret. I Det motspĂ€nstiga offret. Red: M. Åkerström och I. Sahlin. Lund: Studentlitteratur.

Gilmore; M. 1994. Shot in the Heart. New York: Anchor Books.

Herman; J. 1997. Trauma and Recovery. New York: Basic Books.

Igra; L. 2002. Den tunna hinnan. Stockholm: Natur och Kultur.

Jackson; M. 1989. Paths Towards a Clearing. Bloomington: Indiana University Press.

___ 1998. Minima Ethnographica. Intersubjectivity and the anthropological project. Chicago: University of Chicago Press.

_____ 2002a. The Politics of Storytelling. Copenhagen: Museum Tusculanum Press.

Lars Bagborg