Article | Kulturstudier i Sverige. Nationell forskarkonferens | Den estetiska vÀndningen

Den estetiska vÀndningen
Kristina Fjelkestam: Institutionen för genus, historia, litteratur och religion, Södertörns högskola, Sweden

Efter den sprĂ„kliga vĂ€ndningen och den kulturella; etiska; visuella och sĂ„ vidare; har det nu blivit dags för vad jag vill benĂ€mna den estetiska vĂ€ndningen. UtifrĂ„n nĂ„gra av de texter som kan sĂ€gas utgöra delar av den estetiska vĂ€ndningen (det mest nyutkomna exemplet Ă€r antologin The Aesthetics of Cultural Studies) kommer jag att problematisera bĂ„de dess ”hur” och dess ”varför”. Till exempel proklamerar den estetiska vĂ€ndningen en Ă„tergĂ„ng till formalistisk textanalys; men vad betyder ”formalism” i det hĂ€r fallet? Den anser sig ocksĂ„ vara ett slags svar pĂ„ de konservativas angrepp pĂ„ sĂ„ kallat ideologiserande lĂ€sarter; utförda av 1990-talets feminister; postkolonialister; queerteoretiker och kulturteoretiker. Men gĂ„r det verkligen att besvara en frĂ„ga som kanske helt enkelt Ă€r felstĂ€lld?

Kristina Fjelkestam
Den estetiska vÀndningen

Armstrong; Isobel (2000): The Radical Aesthetic; Oxford: Blackwell.

Attridge; Derek (2004): The Singularity of Literature; London: Routledge.

Bérubé; Michael red. (2004): The Aesthetics of Cultural Studies; Oxford: Blackwell.

Clark; Michael P. (2000): Revenge of the Aesthetic. The Place of Literature in Theory Today; Berkeley: California U. P.

Eagleton; Terry (2003): After Theory; London: Allen Lane.

Helgesson; Stefan (2005): ”Att skriva Ă€r att stĂ€lla frĂ„gor”; i Dagens Nyheter; 7/5.

Levine; George red. (1994): Aesthetics and Ideology; New Brunswick: Rutgers U. P.

Mc Gann; Jerome (1983): The Romantic Ideology. A Critical Investigation; Chicago: Chicago U. P.

Matthews; Pamela R. och David McWhirter; red. (2003) Aesthetic Subjects; Minneapolis: Minnesota U. P.

Scarry; Elaine (1999): On Beauty and Being Just; Princeton N. J.: Princeton U. P.

Herrnstein Smith; Barbara (1988): Contingencies of Value. Alternative Perspectives for Critical Theory; Cambridge; Mass.: Harvard U. P.

Wolff; Janet (2003): AngloModern. Painting and Modernity in Britain and the United States; Ithaca: Cornell U. P.

Kristina Fjelkestam