Article | Kulturstudier i Sverige. Nationell forskarkonferens | Vardagsestetik; sinneserfarenhet och den kulturella kroppen

Vardagsestetik; sinneserfarenhet och den kulturella kroppen
Katarina Elam: Avdelningen för estetik, Filosofiska institutionen, Uppsala universitet

Syftet Àr att belysa kroppen och det sinnliga som bas för estetisk erfarenhet. En grundlÀggande tes Àr att kroppens roll för uppskattning och förstÄelse av olika former av kulturyttringar Àr betydande och avsevÀrt större Àn vad som traditionellt brukar framhÄllas inom estetisk teori. Kroppen stÄr pÄ flera sÀtt i fokus för den samtida konsten men Àven för exempelvis reklamen. Av det skÀlet mÄste det vara angelÀget att ocksÄ reflektera över kroppens betydelse för hur vi uppfattar och förstÄr omvÀrlden och representationer av denna. Bilder; film och begrepp kan vidga och pÄverka vÄra sinnen; som sociala varelser Àr vÄr perception intimt sammanflÀtad med kulturella företeelser av olika slag. En fokusering pÄ kroppen gör Àven att den gÀngse distinktionen mellan konst och liv förkastas.

Även publicerat i Kulturella Perspektiv Svensk etnologisk tidskrift 14(3) 2005.

Katarina Elam
Vardagsestetik; sinneserfarenhet och den kulturella kroppen

Grosz; Elizabeth; 1994. Volatile Bodies. Bloomington: Indiana University Press.

Haraway; Donna; 1988. “Situated Knowledges: The Science Question in Feminism and the Priviledge of Partial Perspective”; Feminist Studies; Vol. 14; no3.

Jonas; Hans; 2001 (1966). The Phenomenon of Life: Toward a Philosophical Biology. Evanstone: Northwestern University Press.

Korsmeyer; Carolyne; 2004. Gender and Aesthetics: An Introduction. New York: Routledge.

MansĂ©n; Elisabeth; 2003. “Att tĂ€nka med tĂ„rna.” I: Andersson; L.G. & MansĂ©n; E. (red.) Vidgade sin-nen. Nora: Nya Doxa.

Saito; Yuriko; 2001. “Everyday Aesthetics.” I: Philosophy and Literature; Vol. 25; 2001.

Stolnitz; Jerome; 1960. Aesthetics and Philosophy of Art Criticism: A Critical Introduction. Boston: Houghton Mifflin.

Katarina Elam