Article | Kulturstudier i Sverige. Nationell forskarkonferens | Andligheten i Eva Dahlgrens rocktexter

Andligheten i Eva Dahlgrens rocktexter
Anna Biström: Institutionen för nordiska språk och nordisk litteratur, Helsingfors universitet, Finland

Flera av Eva Dahlgrens rocktexter innehĂ„ller religiösa bilder och motiv: gudar; evighet; himmel; Ă€nglar och djĂ€vlar. I mĂ„nga av dem förekommer ocksĂ„ kritik mot en traditionell och kristen andlighet som ses som livsförnekande. Syftet verkar ofta vara att formulera en egen och ny andlighet dĂ€r livet och mĂ€nniskan stĂ„r i centrum. En del av tankarna i dessa sĂ„nger Ă€r beslĂ€ktade med tankar inom New Age-rörelsen. I mitt paper tar jag utgĂ„ngspunkt i tvĂ„ av Dahlgrens texter; ”Ung och stolt” samt ”Jag Ă€r gud”. Jag beskriver den syn pĂ„ religion och andlighet som texterna uttrycker. Jag diskuterar ocksĂ„ kopplingar till New Age och nyandlighet i allmĂ€nhet samt frĂ„gan hur andlighetstemat förhĂ„ller sig till Eva Dahlgrens tematisering av Ă€kthet; sökandet efter nĂ„got bestĂ„ende i tillvaron.

Anna Biström
Andligheten i Eva Dahlgrens rocktexter

Eva Dahlgren (2000): För att röra vid ett hjÀrta. SÄngtexter 1975-1999; Wahlström & Widstrand.

Hillevi Ganetz (1997): Hennes röster. Rocktexter av Turid Lundqvist; Eva Dahlgren och Kajsa Grytt; Stockholm / Stehag: Brutus Östlings Bokförlag Symposion.

Inger Littberger (2004): OmvĂ€ndelser: nedslag i svenska romaner under hundra Ă„r; Stockholm / Ste-hag: Brutus Östlings Bokförlag Symposion.

Moberg; Eva (1998): ‘Föraktet för new age.’ I: Eva Moberg (2003): Prima Materia. Texter i urval; Stockholm: Ordfront förlag; s. 207-217.

NynĂ€s; Peter (1997): ‘Om jag skriver en sĂ„ng. Eva Dahlgren frĂ„n verklighet till identifikation.’; i Finsk Tidskrift 2-3/1997; s. 123-132.

Sjöborg; Anders (2004): ‘Religion i rocktexter. FrĂ„gor och teoretiska reflektioner för framtida studier’ I: Andreas HĂ€ger (red.); Tro; pop och kĂ€rlek; i Religionsvetenskapliga skrifter nr 62; Åbo: Åbo Akademi.

Anna Biström