Article | Kulturstudier i Sverige. Nationell forskarkonferens | Med ögat i kameran: sÀtt att studera tillblivelsen av ett teaterrum

Med ögat i kameran: sÀtt att studera tillblivelsen av ett teaterrum
Bodil Axelsson: Tema Q, Institutionen för studier av samhÀllsutveckling och kultur, Linköpings universitet, Sweden

I mitt papper kommer jag att diskutera en teatral visualiseringsprocess. Det empiriska materialet hĂ€mtas frĂ„n videoinspelningar av det Ă„rligt Ă„terkommande repetitionsarbetet inför uppsĂ€ttningen av ”Makten och hĂ€rligheten” i utomhusmiljö framför Alvastra klosterruin. Detta repetitionsarbete leds av en koreograf och en regissör. SĂ„vĂ€l varje Ă„r Ă„terkommande som för Ă„ret nya amatörteaterskĂ„despelare deltar. FrĂ„gor som kommer att diskuteras Ă€r: Hur skapas en teaterscen framför ett kulturarvsmonument? Hur förmedlar deltagarna sinsemellan ett teatralt kroppssprĂ„k med riktning mot en publik? Vilket slags etnografiskt material behövs för att tolka videoinspelade teaterrepetitioner och omvĂ€nt vad kan videoinspelningar tillföra en etnografisk tolkningsprocess?

Bodil Axelsson
Med ögat i kameran: sÀtt att studera tillblivelsen av ett teaterrum

Axelsson; Bodil. (2003): Meningsfulla förflutenheter. Traditionalisering och teatralisering i en klosterruin. Linköping. Linköping Studies in Arts and Science.

Daniels; Steven & Cosgrove; Denise. (1993): “Spectacle and Text: Landscape metaphors in Cultural Geography.”I Place/Culture/Representation. Red. James Duncan & David Ley. London: Routledge; s. 57–77.

Diamond; Elin. (1997): Unmaking Mimesis. Essays on Feminism and Theater. London: Routledge.

Duranti; Allesandro. (1997): Linguistic Anthropology. Cambridge: Cambridge University Press.

Duncan; James. (1993): “Sites of Representation: Place; Time and the Discourse of the Other”. I Place/Culture/Representation. Red. James Duncan & David Ley. London: Routledge; 39–56.

Farnell; Brenda. (1999): “Moving bodies; acting selves”. Annual rev. of Anthropology. 28: 341–373.

Grimberg; Carl. (1916): Det svenska folkets underbara öden. Forntiden och medeltiden. Stockholm: PA Norstedt & söners förlag.

Kirshenblatt-Gimblett; Barbara. (1998): Destination Culture: Tourism; Museums; and Heritage. Berkeley: University of California Press.

McAuley; Gay. (1999): Space in Performance: Making Meaning in the Theatre. Ann Arbour: University of Michigan Press.

Merchant; Carolyn. (1994): Naturens död. Kvinnan; ekologin och den vetenskapliga revolutionen Stockholm/Stehag: Brutus Östlings Bokförlag Symposion.

Morphy; Howard & Banks; Marcus. ”Introduction: Re-thinking visual anthropology”. I Re-thinking visual anthropology. Red. Marcus Banks & Howard Morphy. New Haven: Yale University Press; 1997. S. 1–35.

Read; Alan. (1993): Theatre and everyday life: an ethics of performance. London: Routledge.

Read; Rosie. (2005): “Scopic Regimes and the Observational Approach: Ethnographic Filmmaking in a Czech Institution”. Visual Antropology. 18: 47–64.

Sparrman; Anna. (2002): Visuell kultur i barns vardagsliv : bilder; medier och praktiker. Linköping. Linköping Studies in Arts and Science.

Thomas; Helene. (1997): “Dancing: Representation and Difference”. I Cultural Methodologies. Red. Jim McGuigan. London: Sage; s. 142–154.

Åsberg; Cecilia. (2005): Genetiska förestĂ€llningar. Mellan genus och gener i popular/vetenskapens visuella kulturer. Linköping. Linköping Studies in Arts and Science.

Bodil Axelsson