Article | Kulturstudier i Sverige. Nationell forskarkonferens | Diktaren i medieĂ„ldern: Om relationen mellan film och lyrik i Bruno K. Öijers verk

Mikael Askander: Institutionen för kulturvetenskaper, Lunds universitet, Sweden

Jag arbetar för nĂ€rvarande pĂ„ ett projekt om relationer mellan film och lyrik. Detta Ă€r ett tĂ€mligen outforskat omrĂ„de; inte minst vad gĂ€ller fenomenet ”den filmatiserade diktsamlingen”. vanligtvis diskuteras och undersöks prosaberĂ€ttelsens relation till filmmediet; och mer sĂ€llan lyrikens dito.

I mitt paper kommer jag att behandla tvĂ„ aspekter: poesi pĂ„/i film; samt filmanknytningar i lyrik. Mitt exempel begrĂ€nsas för detta föredrag till Bruno K. Öijer: dels hans film FrĂ„n en demons bĂ„ge; dels nedslag i nĂ„gra av hans lyriska texter. Jag för en estetisk diskussion om hur samspelet mellan medierna fungerar; samt en diskussion om vad detta samspel Ă€r ett resultat av; med tanke pĂ„ mediesamhĂ€llet som kontext. Teoretiskt förankras mina resonemang i dels intermedialitetsforskning; dels i bourdieuskt prĂ€glad kultursociologi.

Mikael Askander

BĂ€ckström; Per (2003): Aska; tomhet & eld: Outsiderproblematiken hos Bruno K. Öijer (diss.). Lund.

Hedling; Erik; (2001): ”The Charge of the Light Brigade” i Brittiska fiktioner: Intermediala studier i film; TV; dramatik; prosa och poesi. Stockholm/Stehag.

Lagerroth; Ulla-Britta (2001): ”Intermedialitet” i Tidskrift för Litteraturvetenskap; 2001:1.

McLuhan; Marshall (2001): Media (1964); sv. övers. Richard Matz; Stockholm.

Ohlsson; Anders. (1998): LĂ€st genom kameralinsen: studier i svensk filmiserad roman. Nora.

Thörnvall; Olle (2002): Det svarta puzzlet: en essĂ€ om Bruno K. Öijer. Lund

Öijer; Bruno K. (2004): Samlade dikter. Stockholm.

Filmer

BlÄ Àngeln; 1930