Article | Kulturstudier i Sverige. Nationell forskarkonferens | Den rosa overallen: Om genusfostran; modeller av jÀmstÀlldhet och identitetspolitiska markörer

Fanny Ambjörnsson: Centrum för genusstudier, Stockholms universitet, Sweden

”Jag vet faktiskt inte hur jag ska göra med den dĂ€r overallen”; förklarar Josefin om den dyrbara present hon fĂ„tt av en bekant till sin treveckorsbebis. ”Det gĂ„r bara inte att ha en sĂ„ ljusrosa sak pĂ„ en flicka.”

Otaliga forskare har visat hur klÀder spelar en central roll för hur genus iscensÀtts; manifesteras och i vissa fall ifrÄgasÀtts. I frÄga om bebisar Àr kanske detta extra tydligt. Bland de förÀldrar i Stockholms innerstad som jag intervjuat och studerat med avseende pÄ genusfostran visar sig just klÀder vara en av de viktigaste markörerna för barnets genus. Och i likhet med Josefin pekar de flesta förÀldrar ut fÀrgen rosa som problematisk. För flickor Àr fÀrgen bekymmersam; för pojkar tycks den i det nÀrmaste tabu. Hur kommer sig detta? Vad sÀger det om förestÀllningar om manligt och kvinnligt; feminint och maskulint? Och hur kan det kopplas till den officiella jÀmstÀlldhetsdiskursen i dagens Sverige?

Även publicerad i Kulturella Perspektiv Svensk etnologisk tidskrift 14(3) 2005.

Fanny Ambjörnsson

Ambjörnsson; Fanny (2004): I en klass för sig. Genus; klass och sexualitet bland gymnasietjejer. Stockholm: Ordfront.

Connell; Robert (1996): Maskuliniteter. Göteborg; Daidalos.

Dahl; Ulrika (2005): ”Scener ur ett Ă€ktenskap: jĂ€mstĂ€lldhet och heteronormativitet”. I Kulick (red) Queer i Sverige. Stockholm: Natur & Kultur.

Garber; Marjorie (1993): Vested Interests. Cross-dressing and Cultural Anxiety. New York: Harper Perennial.

Hirdman; Yvonne (2001): Genus- om det stabilas förÀnderliga former. Lund: Liber.

Jahnke; Marcus (2005): ”Trots. Mindre könsstereotypa barnklĂ€der.” Examensarbete för pĂ„byggnadsutbildning i design och konsthantverk; Göteborgs Universitet.

Martinsson; Lena (2001): “Marmorhallen. I B. Lundgren och L. Martinsson (red.) BenĂ€mna; bestĂ€mma; betvivla. Kulturvetenskapliga perspektiv pĂ„ kön; sexualitet och politik. Lund: Studentlitteratur.

Ortner; Sherry B (1973): ”On Key Symbols”. I American Anthropologist. 75.

Segal; Lynne (1990): Slow Motion: Changing Masculinities; Changing Men. London: Virago.

Skeggs; Beverly (1999): Att bli respektabel. Göteborg: Daidalos.

Sparke; Penny (1995): As Long as it’s Pink. The Sexual Politics of Taste. London: Pandora.

Walkerdine; Valerie (1998): Daddy’s Girl. Young Girls and Popular Culture. Cambridge: Harvard University Press.

Fanny Ambjörnsson