Article | Kulturstudier i Sverige. Nationell forskarkonferens | Kulturstudiernas brott och broar

Kulturstudiernas brott och broar
Johan Fornäs: Tema Q, Institutionen för studier av samhĂ€llsutveckling och kultur, Linköpings universitet

Kulturstudiernas etablering och spridning kan ses som ett svar pĂ„ en bred samhĂ€llelig tendens till estetisering eller kulturalisering som satt kulturella aspekter i fokus inom en rad samhĂ€llsomrĂ„den. Detta har ökat behovet av tvĂ€rvetenskapliga dialoger och kritiska analyser; dĂ€r det transnationella fĂ€ltet för cultural studies fĂ„tt en förnyad aktualitet. HĂ€r antyds nĂ„gra samtida strömningar och kritiska dialoger i kulturforskningen och dess samspel mellan svenska traditioner och internationella cultural studies. Vad har ”glokaliseringen” inneburit för hur man idag kan se pĂ„ detta fĂ€lt i förhĂ„llande till exempelvis den tidiga ”Birminghamskolan” eller de angloamerikanska strömningarnas hegemoniska stĂ€llning? Vilka erfarenheter ligger bakom organiserandet av denna konferens och vari ligger utmaningarna idag?

Johan Fornäs
No references available